Let op! Emails beantwoorden en verzendingen gereed maken zijn momenteel vertraagd.

In verband met de geboorte van onze prachtige dochter op 7 mei lopen alle gemaakte bestellingen vertragingen op. Ook zijn we er nog niet aan toe gekomen alle emails te beantwoorden. Houdt daarom rekening met langere levertijden en langere antwoord tijden. Bedankt voor het geduld en excuses voor het ongemak!

Hoe verzorg je je luchtplantje?

Elke luchtplant is uniek, leeft en heeft zo zijn eigen behoeftes. Gelukkig kunnen de meeste hetzelfde behandeld worden. Met de juiste verzorging kun je heel veel jaar plezier hebben van je luchtplant(en).

Verzorging bij ontvangst

De meeste luchtplanten zijn 1 tot maximaal 2 dagen onderweg, wanneer je hebt gekozen voor Pakje Gemak van PostNL is het van belang dat je de bestelling zo snel mogelijk ophaalt. Dat de luchtplantjes enige tijd in een doos hebben gezeten heeft geen invloed op de kwaliteit, wel raden we aan om de luchtplantjes altijd zo snel mogelijk uit de doos te halen bij ontvangst. Geef ze bij ontvangst altijd water en laat ze op de kop goed drogen op een lichte plek in huis. (Niet boven een radiator die aan staat)

Vanwege het vervoer druk ik de bladeren van de rozet vorm luchtplanten waar het bij kan, voorzichtig naar binnen. De vorm bij ontvangst kan daarom afwijken van de afbeelding in de winkel. Om hem weer zo snel mogelijk in vorm te krijgen kun je dit het beste doen door de luchtplant kort in een ruime bak met water te weken. De bladeren worden dan zachter, vervolgens kun je ze voorzichtig terug in vorm buigen. Laat de luchtplant goed drogen, hij heeft dan meteen weer meer vorm. Na verloop van tijd gaan de bladeren steeds verder open staan en wordt hij steeds mooier.

Verzorgingsrichtlijnen voor je tillandsia.

Voor de juiste verzorging van je luchtplant moet je je aan een paar simpele regels houden.

Licht

Alle tillandsia hebben voldoende licht nodig, plaats ze dan ook dicht bij het raam welke het liefst op het oosten, zuiden of westen is gericht. Op het heetst van de dag mag de tillandsia nooit in volle zon geplaatst worden. In de vroege ochtend en late avond is dat geen probleem. Plaats je de tillandsia overdag toch in volle zon, dan kunnen de bladeren verbranden.

Lucht

Alle tillandsia hebben genoeg bewegende frisse lucht nodig, plaats ze dan ook niet in een gesloten terrarium. Er moet altijd een gat in zitten

Temperatuur

Alle luchtplanten hebben het liefst een temperatuur tussen de 10 en 30 graden. Ze kunnen vorst aan, maar dit mag niet langdurig zijn.

Water

De categorie waar je tillandsia onder valt geeft het grootste verschil in water geven aan, is de luchtplant meer xeric of mesic. Simpel gezegd kun je de categorie herkennen aan de zichtbaarheid van de trichomes op een luchtplant. De trichomes zijn de witte puntje/vlekjes/haartjes op elke luchtplant. Hoe beter je ze ziet, hoe meer xeric de luchtplant is. Voor het water kun je het beste regenwater of anders mineraalwater gebruiken. Ons water is sterk alkalisch, gebruik je toch kraanwater voeg dan een klein beetje azijn toe om het water wat zuurder te maken. Heb je thuis zacht water, kun je gewoon kraanwater gebruiken.

Voor de mesic, submesic en subxeric luchtplanten:
Deze luchtplanten kunnen op verschillenden manieren verzorgd worden.
- 1x in de week onder de kraan (bij zacht water)
- 1x in de week goed nat maken met een spray
- 1x in de week een paar seconden in een bakje met water onderdompelen.

Voor de sterk xeric luchtplanten
- Benevel de luchtplanten 1x in de 2/4 weken licht met een spray, leg ze nooit in een bakje met water. De trichomes kunnen dan aan de bladeren gaan plakken.

Nadat je je luchtplant hebt water gegeven is het heel belangrijk dat je zorgt dat er geen water achter de bladeren achterblijft, je luchtplant kan anders gaan rotten. Schut de luchtplant daarom een beetje uit en laat hem op zijn kop goed drogen voordat je hem terug zet op zijn plek.

Is de lucht in je huis erg warm en droog? Geef de luchtplanten dan altijd meer water dan hier beschreven. Is de lucht in je huis vaak wat koeler of/en vochtiger, dan kun je met minder vaak water geven toe.

De bloemen en koppen van bloemen van luchtplanten in bloei mogen niet langdurig nat worden gemaakt

Voeding

Voor de juiste verzorging van je luchtplant raden we altijd aan om hem elke maand wat extra voeding te geven. Onze voeding is speciaal gemaakt voor epifyten en bevat geen urea. Spray elke maand wat voeding op de natgemaakte luchtplant.

Vermenigvuldigen

Na het bloeien, of soms ook zonder gebloeid te hebben, vormen zich pups. Deze onttrekken voedsel aan de moeder om zelf te groeien. Elke luchtplant produceert gemiddeld 3 tot 6 pups. De moederplant zal ongeveer na 2 generaties afsterven, tot dit gebeurd behoudt het zijn uiterlijk. Als de pups ongeveer half zo groot als de moederplant is kunnen ze voorzichtig worden losgemaakt, je kunt ze natuurlijk ook laten zitten. Er vormt zich dan een aantrekkelijke tillandsia clump.

Na verwaarlozing

Ondanks deze strenge richtlijnen zijn tillandsia zeer harde resistente planten, heb je ze dus een tijd verwaarloosd zal er niet zoveel gebeuren. Maak een bak met goed water aan en ze laat ze er een paar uur of nacht in weken. Je zult zien dat ze dan weer helemaal opleven. Oude bruine bladeren kun je er eventueel vanaf halen, bruine puntje kun je er met een scherpe schaar afknippen. Dit brengt geen schade aan de plant en zijn uiterlijk zal er duidelijk van opknappen.

Alle onze tips zijn richtlijnen, gebruik in verzorging van je luchtplant dan ook altijd je gezonde verstand. Ziet je luchtplant er bijvoorbeeld droog uit, dan heeft die luchtplant, op die plek en in die omgeving misschien wat meer vocht nodig. Elke luchtplant is uniek, net als zijn omgeving en eigenaar. Het succes van een luchtplant is verschillend per soort, per plant, per verzorger en per omgeving.

Voordelen van een glazen terrarium

Door het glas krijg de tillandsia zijn eigen atmosfeer, als het terrarium groot genoeg is kun je er een klein bakje met water in plaatsen. De verdamping zorgt dan voor extra vocht in de glazen bol, hierdoor hoef je hem minder vaak water te geven.

Verzenden tijdens vorst?

Bij temperaturen lager dan 5 graden vorst verzenden we niet tot de temperaturen weer iets zijn gestegen. Als dit het geval is zullen we dat altijd online aangeven. Bij temperaturen tussen de -5 en 0 graden verzenden we een speciale heat-pack mee. Deze geeft 72 uur warmte af aan de luchtplanten. Dit zorgt ervoor dat dat de temperatuur in de doos boven het vriespunt blijft. De heat-pack kan na gebruik worden weggegooid.

Blad onvolkomenheden en bladbreuk.

Bijna alle luchtplanten zijn meerdere jaren oud en alle luchtplanten vertonen altijd blad onvolkomenheden. Heeft een luchtplant hier veel last van proberen we dit altijd aan te geven in de tekst bij de luchtplant. We doen onze uiterste best altijd de best beschikbare luchtplant te kiezen en de luchtplanten zo goed mogelijk te verpakken, bladbreuk kan echter altijd gebeuren.

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.